Projekt DECA na EVROPSKEM TEDNU MOBILNOSTI 2024

 

GOLEA bo projekt DECA predstavila udeležencem v okviru dveh dogodkov »Evropskega tedna mobilnosti« v Sloveniji, ki bosta potekala 21. 9. 2024 v Kopru in 23. 9. 2024 v Novi Gorici.

Ali so energetske skupnosti pomembne za razvoj trajnostnega prometa? Zagotovo. Energetske skupnosti imajo ključno vlogo pri zagotavljanju čiste energije iz obnovljivih virov, optimizaciji infrastrukture in spodbujanju nizkoogljičnih mobilnostnih rešitev. Zagotavljajo resnično alternativo fosilnim gorivom in spodbujajo vključevanje državljanov v energetski prehod.

Prometni sektor največji vpliv na okolje med vsemi porabniki energije in je odgovoren za 20 odstotkov svetovnih emisij toplogrednih plinov. Razogličenje prometa je zato eden ključnih ciljev EU. Število električnih vozil vztrajno narašča po vsej Evropi in pričakuje se, da se bo ta trend nadaljeval, saj je EU podprla uredbo, da z letom 2035 prepove registracijo novih konvencionalnih vozil z motorjem z notranjim zgorevanjem. Vzpostavitev infrastrukture za polnjenje, ki ustreza številu električnih vozil, je ključni dejavnik za omogočanje prehoda na alternativna goriva. Z razvojem energetskih skupnosti porabniki postajajo tudi proizvajalci električne energije, kar odpira nove priložnosti za rast v energetskem in prometnem sektorju.

Vljudno vabljeni!

Comments are closed.